Hoe Fuzer besluitvorming versnelt met DataStory One-pager
Fuzer is een toonaangevende ontwikkelaar van nieuwe woonconcepten en staat erom bekend dat ze nieuwe technologie en data gebruiken om wonen leuker, gemakkelijker en inclusiever te maken. Ralph Brals, operationeel manager bij Fuzer, besloot de DataStory One-pager te introduceren om het rapportageproces te verbeteren en besluitvorming te versnellen.


Cliënt
Fuzer, integrale woonconcepten (dochter van Amvest)
Amvest, ontwikkelaar van woningen en woongebieden
Probleem
‘We denken het goed te doen als het gaat om rapporteren en data communiceren, maar het draagt niet bij aan goede besluitvorming’
Oplossing
Introduceer de DataStory One-pager om decision makers snel en to-the-point te informeren en tactische en operationele besluitvorming te ondersteunen.
Feedback cliënt
‘De DataStory One-pager versnelt en verbetert ons besluitvormingsproces aanzienlijk’.
Fuzer
Fuzer, een dochteronderneming van Amvest, is toonaangevend in Nederland als het gaat om het bedenken van nieuwe woonconcepten en toepassen van moderne technologie. Ze gebruikt nieuwe technologie om geïntegreerde en levendige communities te creëren. De jonge innoverende onderneming past zich aan aan nieuwe maatschappelijke trends en verbetert de tevredenheid van huurders door middel van communicatie en het voortdurend meten van de impact van hun diensten. Fuzer is opgericht in 2020 met de overtuiging dat comfortabel wonen meer is dan alleen een huis: ‘wij bouwen een thuis, geen huizen’.
Waardevolle inzichten bereiken decision makers niet
In het pre-assessment gesprek, spraken we met Ralph Brals, operationeel manager bij Fuzer. Ralph: ‘Al eerder had ik met het management team van Fuzer de DataStory masterclass gevolgd. Dat was een enorme eye-opener als het gaat om communiceren voor datagedreven strategische besluitvorming. Daarom wilde ik nu samen met mijn team van community managers kijken hoe wij met onze rapportages kunnen bijdragen aan betere tactische en operationele besluitvorming’. Samen met Ralph evalueerden we het bestaande rapportage- en besluitvormingsproces. Ralph: ‘we zijn een team van 13 community managers. Elke locatie heeft zijn eigen community manager. De community manager is hét aanspreekpunt voor bewoners en zorgt ervoor dat wonen leuker en gemakkelijker wordt’.
Ik wil met mijn team kunnen bijdragen aan betere tactische en operationele besluitvorming.
Ralph Brals
Operationeel Manager Fuzer

Omdat community managers zo dicht bij de bewoners staan, zijn ze natuurlijk als geen ander op de hoogte van wat er speelt op de locatie. Ze weten vaak precies wanneer, waar en waarom dingen wel of niet werken. Ze komen vaak met slimme oplossingen en workarounds om dingen beter te doen. Ondanks het bestaande rapportageproces gebaseerd op analyses, KPI’s en dashboards, bereiken al deze inzichten en innovaties zelden het hoofdkantoor. En dat is een probleem. Want geen gebruik maken van interne bronnen met diepgaande expertise is natuurlijk een doodzonde en werkt zelfs ontmoedigend voor medewerkers die hun ideeën graag zouden delen als ze maar wisten hoe en als ze de middelen hadden om decision makers te bereiken.

Traditionele rapportages bieden onvoldoende context om besluitvorming te ondersteunen
Organisaties gebruiken rapportages in een poging om decision makers te informeren. Maar het probleem met traditionele rapportages is dat ze onvoldoende context en interpretatie bieden om besluitvorming te ondersteunen. Rapportages zijn vooral ontworpen om informatief en verkennend te zijn. Als het gaat om datagedreven besluitvorming zijn dit bekende tekortkomingen van standaard rapportages:
-
Rapportages geven alleen op hoog niveau informatie. Die informatie is ook nog eens beknopt en gaat alleen over een vast aantal onderwerpen. In plaats van een samenhangend verhaal te bieden dat besluitvorming ondersteunt, behandelen rapportages alleen de belangrijkste punten van een bepaald onderwerp.
-
Rapportages bieden geen ruimte voor ongestructureerde data. Het probleem met de diepgaande expertise en oplossingen van medewerkers is, dat het ongestructureerde data zijn. In rapportages is alleen oog voor gestructureerde data die uit tabellen en administratieve systemen kan worden gehaald, niet voor creatieve oplossingen van deskundige medewerkers.
-
Een ander probleem met rapportages is, dat ze veel ruis bevatten. Ook als er over een onderwerp niks belangrijks te vertellen is, wordt omwille van de vaste structuur van de rapportage tóch data opgenomen. Van nietszeggende data is bekend dat ze leiden tot ruis. En ruis staat effectieve besluitvorming in de weg.
-
En als er dan wél belangrijke inzichten zijn die gedeeld moeten worden, dan biedt een rapportage vanwege haar vast omlijnde structuur geen mogelijkheid om een duidelijke verhaallijn te volgen, die wel nodig is voor het nemen van goed geïnformeerde beslissingen. Belangrijke stukjes informatie die eigenlijk samenhangen en belangrijk zijn voor een juist besluit, zijn fragmentarisch verdeeld over de gehele rapportage.
Ik heb bijna dagelijks direct contact met onze bewoners. Ook via onze speciale app. Ik zie en hoor dan ook vaak dingen die we kunnen verbeteren voor onze bewoners. Die belangrijke informatie wil ik delen met onze vastgoedmanagers. Met de DataStory map weet ik nu hoe ik dat moet communiceren om ze te overtuigen’.
Romana Harpal
Community Manager Fuzer

In tegenstelling tot de gebruikelijke standaard rapportage heeft een DataStory niet die rigide vast omlijnde hoofdstukindeling per onderwerp, maar volgt het een logische en gestructureerde opbouw die volledig gericht is op het ondersteunen van operationele en tactische besluitvorming. Een DataStory geeft bovendien verdiepend inzicht in één belangrijke kans of probleem. Dat in tegenstelling tot een rapportage die slechts beknopte informatie geeft over veel verschillende losse onderwerpen.

Hoe besluitvorming verbeterde
Ralph: ‘Toen we die tekortkomingen van rapportages in het besluitvormingsproces bespraken, was ons besluit om de DataStory One-pager te gaan gebruiken, snel genomen’.
Effectieve data storytelling vereist naast nieuwe tools, ook nieuwe skills. Daarom ging het team van community managers in de intensieve DataStory workshop aan de slag met het stappenplan, de storymap en de voorontworpen decision making templates. Met deze tools uit de DataStory toolkit was het team nu in staat om in no-time een heldere, visuele en scanbare one-pager te creëren. Ralph: ‘Decision makers die uit een heel andere meeting komen die over een heel ander onderwerp ging, worden met de one-pager op de meest deskundige manier to-the-point en snel geïnformeerd. Dat helpt ze veel sneller de juiste beslissing te nemen. Ik krijg enorm positieve reacties terug’. Romana Harpal (community manager bij Fuzer): ‘Ik heb bijna dagelijks direct contact met onze bewoners. Ook via onze speciale app. Ik zie en hoor dan ook vaak dingen die we kunnen verbeteren voor onze bewoners. Die belangrijke informatie wil ik delen met onze vastgoedmanagers. Met de DataStory map weet ik nu hoe ik dat moet communiceren om ze te overtuigen’.
Met deze One-pager is mijn hele team nu in staat decision makers belangrijke nieuwe inzichten te geven. Dat is van grote waarde voor onze organisatie!
Ralph Brals
Operationeel Manager Fuzer
Resultaten
Als team gebruiken we nu allemaal hetzelfde framework
Iedereen in het team beheerst nu de onmisbare taal van data en kan data helder uitleggen aan klanten, collega’s en leidinggevenden. We beschikken allemaal over dezelfde processen en tools om data te vertalen naar aanbevelingen die worden goedgekeurd.
Ik heb nu meer vertrouwen om data te communiceren
Nu ik de DataStory workshop heb gevolgd en weet hoe ik het stappenplan en de storymap kan gebruiken, heb ik veel meer vertrouwen om belangrijke data-inzichten te presenteren aan key decision makers.
De decision making templates zijn een belangrijke time saver
De voorontworpen decision making templates leveren mij een aanzienlijke tijdsbesparing op bij het bedenken en uitwerken van een datagedreven management aanbeveling. Het is een belangrijke time saver.